2012 m. balandžio 28 d., šeštadienis

Sodyba Marcinkonių kaimo pakraštyje


Beveik vienkiemis miške
Šiandien norėčiau pateikti jums pasiūlymą, kuris galbūt iš esmės pakeis jūsų ir jūsų šeimos gyvenimo būdą. Siūlau jums ne vien sodybą - arus, kvadratinius metrus, privalumus bei trūkumus. Siūlau tapti vienu iš žmonių, turinčių išskirtinę privilegiją savaitgalius bei atostogas leisti savo sodyboje, Dzūkijos nacionaliniame parke, Marcinkonyse.

Jei po šių žodžių neuždarėte naršyklės skirtuko ir skaitote toliau, tikriausiai jums nebereikia aiškinti, kas tai yra Marcinkonys. Žinote ir suprantate, jog tai nėra vien tik vienas iš daugelio Dzūkijos nacionalinio parko kaimų. Tai - jo esmė, simbolis, jeigu norite, parašysiu sentimentaliau: parko širdis. Įkėliau čia keletą nuotraukų, tarsi kviesdamas jus drauge pasivaikščioti po Marcinkonis ir pamatyti juos savo akimis.

Marcinkonių bažnyčia
Marcinkonyse yra daili medinė bažnytėlė, ambulatorija, vaistinė, biblioteka, paštas, kultūros namai, girininkija, etnografinis muziejus (etnokultūrinio ir gamtosauginio švietimo centras). Kaime susibūrusi humoro grupelė „Spanguolė“, etnografinis ansamblis. Iš Vilniaus į Marcinkonis vis dar galima atvykti ne tik automobiliu, bet ir traukiniu. Kastinio ežero pakrantėje nustebins puikiai sutvarkytas paplūdimys su baltu smėliu, persirengimo kabinomis, pavėsinėmis, stalais bei suolais.

Čia prasideda dviratininkų ir pėsčiųjų turistiniai maršrutai





Marcinkonyse įsikūrusi Dzūkijos nacionalinio parko administracija ir informacinis centras (nuomoja dviračius, baidares), parko muziejus, Čepkelių gamtinio rezervato administracija su rezervato gamtos ekspozicija-muziejumi, Tado Ivanausko zoologijos muziejaus filialas.
Marcinkonių geležinkelio stotis

Paplūdimys prie Kastinio
Paminklas ištremtiesiems
Užkandinė "Po Liepa"
Nuo Valakų reformos išlaikę savo struktūrą gatviniai Dzūkijoje kaimai turi vieną trūkumą - siaurus sklypus, neužtikrinančius poilsiautojų taip branginamo privatumo. Mano sodyba yra kitokia. Ji įsikūrusi kaimo pakraštyje, beveik vienkiemyje, miške ir tuo pat metu čia pat - Marcinkonyse. Bet jums nereikės kratytis dulkėtu žvyrkeliu arba klampinti automobilio raiste. Iki pat kiemo nuo Vilniaus, Varėnos ar Druskininkų privažiuosite asfaltu.

Šitas statinys dar tvirtas
29 arai yra lygiai tiek, kiek reikia privatumui susikurti, bet dar ne tiek daug, kad aplinkos priežiūra trukdytų mėgautis poilsiu. Tiesa, tą aplinką turėsite unikalią galimybę susikurti pagal savo pomėgius. Neišpjoviau nė vieno medžio ar krūmelio, tik po žiemos aprinkau šiukšles. Tegul būsimi šeimininkai sprendžia patys, ką norės iškirsti, ką išsaugoti, nes užauginti medį gerokai sudėtingiau, negu nupjauti.

Beržų sulą galima leisti savo kieme

Juokinga būtų bandyti ką nors gero pasakyti apie pastatų būklę. Ji išties apgailėtina ir nė nebandysiu tai slėpti. Net ir gerokai geresnio namo remontas dažniausiai kainuoja brangiau ir yra sudėtingesnis už naujos rąstinės trobelės statybą. Jei reikės, šios srities meistrus galėčiau rekomenduoti. 

Namo būklė apgailėtina
Priminsiu, kad nacionaliniuose parkuose teisėta statyba galima tik esamų statinių vietoje, o žemės paskirtis nekeičiama. Gautos projektavimo sąlygos, numatančios galimybę mano sodyboje pastatyti ką tik norsite, išskyrus, žinoma, daugiaaukščius namus... 
Ir vis dėlto būtų miela, jeigu būsimieji šeimininkai sugebėtų išsaugoti bent vieną ar kelis geriau išsilaikiusius mano rąstinius statinukus, suteikiančius kraštovaizdžiui dzūkiško autentiškumo.

Kluono fragmentas
Kainą sugalvojau pats. Pamaniau, kad 79 tūkstančiai litų yra gražus skaičius. O jeigu norėsite argumentuotai pasiderėti, man bus išties malonu išgirsti jūsų žodžius. Dėl sodybos apžiūrėjimo galima tartis telefonu 8 656 90929 elektroniniu paštu druskininkai@centras.lt
"Visi patogumai"...























O čia yra tiksli nuoroda žemėlapyje:



6 komentarai:

  1. puikus skelbimas. bravo! ar namukas gyvenamas dabartiniame stovyje (galva padet, kojas pailsint)?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Pagrindinis gyvenamasis namas tokios būklės, kad eiti į vidų nerizikuočiau, o mažesnis rąstinis namelis (turbūt tai buvo lauko virtuvėlė) labai nereikliam žmogui vasarą pernakvoti gal dar tinka, bet ne daugiau. Rašydamas, kad statiniai apgailėtinos būklės turėjau omenyje, kad jie tikrai yra apgailėtinos būklės.

      Panaikinti
  2. paprastai, jeigu pirma pristatoma NT objekto aplinka o po to objektas, tai reiskia, kad objektas yra apgailetinas:)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tas aprašymas ir skirtas tokiems, kaip tamsta, gerbiamasis Mariau, kuriems tai yra tik "NT objektas". Apgailėtina yra namo būklė, ką neslėpdamas ir paminėjau aprašyme. Naujų butų n-ąjame kartonkiemio daugiabučio aukšte pardavėjai aplinkos gali ir išvis neminėti, o poilsinės sodybos ieškantiems žmonėms svarbiausia yra vieta, vieta ir dar kartą vieta, o ne arai bei kvadratai.

    AtsakytiPanaikinti
  4. radau progą papriekaištauti rinkodaros klausimu. :) Reikėjo įvardinti kaip grybavimo čempionato starto vieta, o ne "Paplūdimys prie Kastinio". Manau tai galėtų pakelti reitingus... :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. "Rinkodaros klausimu" labiau reikėtų žolę dar kartą nupjauti, bet vis nespėju.

    AtsakytiPanaikinti